5 Ağustos 2020 Çarşamba

, , , ,

Antabus {bir kitap}





"Hani kadınlar çocukları olsun diye gezmedik doktor, türbe bırakmıyorlar ya... Akılsızlar! Bırakın olmuyorsa olmuyor, ille doğurup ne diye sabinin de hayatını karartıyorsunuz?"

Gelin Başı ve Hanımların Dikkatine kitaplarının yazarı Seray Şahiner'in kaleminden yeni bir insanlık öyküsü... Antabus, yaşadığımız şiddet ortamının kaynaklarını, bu şiddetin yarattığı insanlık hallerini anlatıyor. Bu kısa romanın anlatıcı kahramanı, işçi sınıfına mensup genç bir kadın; Leyla. Bir konfeksiyon atölyesinde çalışan Leyla, sessiz sakin, "sıradan" bir hayat kurmak ister. Fakat hayatı seçimleriyle değil, kendisine dayatılanlarla şekillenir.

İçinde bulunduğu durumdan kurtulmak için kendince yöntemler geliştirmekten vazgeçmeyen Leyla'nın anlatısını elinizden bırakamayacaksınız.


Yazar: Seray Şahiner
Seri: -
Yayın Evi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 112
Goodreads Puanı: 4,50/5

Antabus, kadının toplumdaki yeri ve kadının gördüğü şiddeti konu alan iki farklı sona sahip bir kitap. 

Antabus, Leyla'nın hikayesi. Mizahi bir dille insana gerçekleri en ağır şekilde anlatan muazzam bir kitap. Öyle ki çoğu yerde gülmemek ancak daha sonra da aynı yere bakarken acı duymamak imkansız gibi.

Leyla'nın başından geçenler o kadar hayatın içinden ki herkesin böyle bir kadını daha önce tanımış olduğuna eminim. Bir yerlerde karşılaştığına, ilk gördüğünde onun için üzülüp daha sonra unuttuğuna da. Hepimizin hayatında var böyle kadınlar. Ailesi yüzünden kendini tam olarak geliştirmediği için üçüncü sınıf vatandaş muamelesi gören, acınan ama onları korumak için hiçbir şey yapılmayan kadınlar.

Hepimiz böyle kadınlar karşısında çoğu zaman susuyoruz ya da ne yapacağımızı bilemiyoruz ve bu kitap bizi sustuğumuza bin pişman edecek bir kitap.

Leyla gibi içten bir karakteri okurken onu sevmemek nasıl mümkün değilse bu kitabı okuyup kendine kızmamak da öyle mümkün değil.

Okuyun bu kitabı. Okuyun da kadının devletin gözünde, toplum gözünde değerini görün.
Herkese bir şeyler katmalı bu kitap. Herkesi sarsmalı. Düzeltiyorum duyguları olan herkesi sarsmalı. İnsana ben bu muameleyi gören kadınlar için ne yapıyorum, ben erkek tarafı mıyım diye sordurtmalı.
Kitapta bir çocuk olan Leyla'yı en masum hayallerinden, bir eş olarak Leyla'yı en acı halinden, bir anne olarak Leyla'yı en içten halinden okuduk. Onun dilinden onun hayatını dinledik bir bakıma. Her haliyle inanılmaz bir kadındı.

Ve bu kitapla Seray Şahiner'in kalemi ile tanıştım. İyi ki de tanışmışım.

Okuyun bu kitabı.


"Birisi de kapımı çalıp kocama, 'Beyfendi ayıp olmuyor mu? Burası medeni bir ülke," dedi mi? Zaten benim kocama 'beyfendi' deseler, kocam hiiç üstüne alınmaz. Eeee erkek dediğin kendini bilecek! Aslan kocam."

"Bana üzülürsünüz tabii ama taraf tutmazsınız... Öyle de bir tutarsınız ki: Ben zulüm çekerken susuyorsanız, kocamın tarafındasınız. Siz, erkek tarafısınız."

2017 

Share: