4 Ağustos 2020 Salı

, , , , ,

Komik Bir Hikaye {bir kitap}






New York şehri sakinlerinden on beş yaşındaki Craig Gilner hayatta başarılı olmaya kararlıdır. Bunun için de önce doğru liseye, sonra doğru üniversiteye, sonra da doğru işe girmelidir. Ama olaylar hiç de umduğu gibi gelişmez ve Manhattan'ın en zorlu liselerinden birine kabul edilmesiyle birlikte hayatı çekilmez bir hal alır. Depresyona giren Craig yemek yiyemez, uyuyamaz ve bir gece kendini öldürmeye karar verir.

İntihar kararıyla birlikte acil servisin yolunu tutan Craig kendi isteğiyle psikiyatri kliniğine yatar ve seks bağımlısı travesti, makasla yüzünü kesen genç kız, yerçekiminden korkan çocuk gibi birbirinden ilginç karakterlerden oluşan hastaların arasına karışır. Craig burada, onu yiyip bitiren endişelerinin kaynağıyla yüzleşme fırsatı yakalayacaktır.


Yazar: Ned Vizzini
Orijinal Adı: It's Kind of Funny Story
Seri: -
Yayın Evi: Go Kitap
Sayfa Sayısı: 448
Goodreads Puanı: 4,12/5

Komik Bir Hikaye'yi ilk çıktığı zamanlarda okumuş ve sevmiştim.

Ağır dersleri olan okulunun baskısı ve arkadaş ortamından kaynaklanan bazı problemler yüzünden intihar etmeye karar veren ancak daha sonra Alo İntihar hattını arayarak kendini bir psikiyatri kliniğinde bulan depresyondaki Craig'in hikayesi anlatılıyor kitapta.
Tam da derslerin altında ezildiğimi hissettiğim bir anda hem kısa bir mola vermek için hem de o anki ruh halimi en iyi yansıtan kitap olduğu için alıp tekrar okudum ve ikinci kere gerçekten çok beğendim.
Kitapta hem Craig'in intihar etmeye karar verdiği anı hem onun bu hale gelmesinin sebebini hem de psikiyatri kliniğinde geçirdiği günleri okuyoruz. Dolayısıyla karakter kadrosu fazlasıyla geniş olan bir kitap. Benim favorilerim ise elbette psikiyatri kliniğindekiler oldu. Birbirinden farklı oldukça renkli karakterlerdi.
Kitap birinci kişiden anlatıldığından Craig'in düşüncelerine tam olarak hakimdik ve onun bunalımlarına, korkularına biz de ortak oluyorduk. İstisnaları var mıdır bilmem ama ben herkesin bu korkularını en az bir kez yaşadığını düşünüyorum. Her ne kadar bir gençlik kitabı da olsa yaşama tutunmak ve akışına bırakmak hakkında güzel mesajlar vardı. Kitaptaki olayların çok hızlı gerçekleştiği bir gerçek ancak ne olursa olsun konusu her ne kadar psikolojik rahatsızlıklar ve bunalımlar yaşayan insanlarla ilgili de olsa psikolojik bir kitap olmadığı unutulmadan okunursa hem akıcılığı hem de kolay anlaşılmasıyla gerçekten güzel bir gençlik romanı olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca ana karakterimizin yaşı henüz on beş olduğundan olaylara bakış açısı da o yaştaki bir çocuğa tam uygundu. Okurken "Evet, bütün bunlar tam da bu yaşa uygun." diyebiliyordunuz, gerçekçiydi.

Büyük ihtimalle okuduğum anın kitaba tam uygun olması dolayısıyla kitaba daha da anlam kattım ancak yine de keyifle okuyabileceğiniz sevimli bir kitaptı.

2017
Share: